.: TERENGGANU MAYAPADA PELANCONGAN :.

Sunday, July 4, 2010

PULAU BIDONG


AJIL PHEASANT PARKPULAU BIDONGCEMERONG WATERFALL
BATU RAKITLAPANGAN TERBANGPULAU PERHENTIAN
MASJID TERAPUNGPULAU KAPASPASAR PAYANG
TTIPULAU REDANGISTANA MAZIAH


PULAU BIDONG

Pulau Bidong ialah sebuah pulau kecil di Terengganu, Malaysia. Ia terletak di luar pantai Terengganu di Laut China Selatan.
Pulau ini adalah salah satu tempat pelancongan yang popular di Negeri Terengganu.
Ini adalah disebabkan faktor keindahan alam semulajadi di kawasan itu

Gambar- gambar Pulau Bidong:


Suasana pada waktu pagi dan malam sangat menenangkan
0 comments:

Post a Comment

*****

Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah sebuah negeri dalam Malaysia. Terengganu terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Mengikut fakta dan kajian, Negeri ini terletak di antara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50 . Di bahagian utara dan barat lautnya bersempadan dengan Kelantan manakala di bahagian selatan dan barat daya pula bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu ialah 12,955 km2. Ini adalah serba sedikit info yang dapat saya sampaikan berdasarkan fakta yang benar.

.: TERENGGANU MAYAPADA PELANCONGAN :.

*****

Saya sangat tertarik dengan info yang saya temui berkaitan Geografi Negeri Terengganu, Jom sama-sama kita BACA !!!!

"Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah sebuah negeri yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak diantara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50. Di bahagian selatan dan barat daya pula bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu sekarang kira-kira 1,295,638.3 hektar / 1,295,512.1 hektar. Jaluran pantainya menganjur sejauh 225 kilometer dari Utara ( Besut ) ke selatan ( Kemaman ). Sebelum tahun 1947 terdapat sembilan daerah di Terengganu; Kuala Terengganu, Kemaman, Kemasik, Paka, Dungun, Marang, Hulu Terengganu, Besut dan Setiu. Daerah dalam negeriTerengganu dikurangkan kepada enam: Kuala Terengganu, Kemaman, Dungun, Marang, Hulu Terengganu dan Besut. Kemudiannya pada 1 Januari 1985, sebuah daerah baru iaitu Setiu telah dibentuk dan menjadikan daerah ketujuh di Negeri Terengganu. Tiap-tiap daerah ini ditadbirkan oleh Pegawai Daerah. Keluasan daerah tersebut adalah: Kuala Terengganu 60,654.3 hektar; Kemaman, 253,559.9 hektar; Dungun, 273,503.1 hektar; Marang, 66,654.3 hektar; Hulu Terengganu, 387,463.6 hektar, Setiu, 130,436.3 dan Besut, 123,367.8 hektar. Bandar-bandar utama di Terengganu adalah Bandar Kuala Terengganu (ibu negeri), Chukai, Kuala Besut, Rantau Abang dan Kuala Dungun."

*****

Setiap Negeri di Malaysia mempunyai budaya dan adat yang tersendiri, begitu juga dengan Masyarakat Melayu di Terengganu ini, mereka sememangnya kaya dengan budaya dan adat. Di Terengganu, terdapat beberapa jenis teater tradisional Melayu yang dikenali sebagai Rodat, Teater Nur Sakti dan Tarian Pulai. Persembahan Makyong Kelantan dan Wayang Kulit Kelantan yang disampaikan dalam Bahasa Melayu loghat Kelantan juga boleh ditemui di Terengganu.

*****

Penemuan minyak dan gas pada tahun 1974 telah membawa perubahan yang sangat drastik dan signifikan terhadap ekonomi, teknologi dan struktur sosial Negeri Terengganu. Pada ketika ini, minyak dan gas dianggarkan akan bertahan selama 13 & 14 tahun.

Terengganu telah menikmati pembangunan yang sangat pesat bersama- sama industrialisasi yang pesat dan aktiviti ekonomi yang bertambah baik. Sebelum ini, aktiviti pertanian dan perikanan merupakan aset atau kegiatan ekonomi utama bagi Negara.

Walaupun begitu, 45% dari tanah yang masih diliputi oleh hutan lebat dan sungai serta rumah tradisional yang bakal diwarisi dari generasi ke generasi.Terengganu telah menyumbang kepada GNP negara. Sebagai destinasi pelancongan, Terengganu sangat sinonim dan kaya dengan penemuan budaya yang kaya dengan eksotis, dan alam flora fauna yang tidak ternilai.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------