Thursday, September 2, 2010

KUIH SAGU

KUIH SAGU



Entri kali ni, Ain nak ceritakan sedikit tentang Kuih Sagu. Kuih sagu ni juga dikenali sebagai kuih bronok. Kuih sagu ini antara kuih-kuih tradisional di malaysia, dan sudah tentunya kuih tradisional masyarakat di negeri Terengganu.





Kuih sagu ini dibuat daripada sagu biji atau lebih dikenali sebagai "sagu mata ikan". Kebiasaannya kuih ini dimakan bersama dengan kelapa parut.




Kuih sagu ini paling mudah untuk dibuat, rasanya juga sangat sedap. Ain sertakan resepi kuih sagu, jom teroka......

150 gm sagu putih
2 cawan air
1/2 cawan gula
daun pandan
pewarna merah/hijau
kelapa muda - parut dan gaul dengan sedikit garam


Cara Memasak:-
Basuh sekejap sagu dan toskan (jangan basuh lama2, hancusss kang). Masak air bersama gula hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan pewarna. Bila air mendidih masukkan sagu dan perlahankan sikit api. Kacau sagu hingga menjadi jernih sikit. Bila telah pekat, tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan potong. Gaul dengan kelapa parut.




No comments:

Post a Comment