Tuesday, August 31, 2010

SATAR & OTAK-OTAK

RAMADANNASI DAGANGBUDU TERENGGANU
PERKAHWINANKEROPOK LEKORSATAR & OTAK-OTAK
KETUPAT PALASNASI KERABU



Otak-otak


Otak-otak


Otak-otak


Satar


Satar


==========================================

Selain keropok lekor, satar dan otak-otak juga mudah didapati di negeri Terengganu.

Otak-otak dibuat daripada ikan tenggiri dibungkus oleh daun pisang dan dipanggang. Ia kebiasaannya di makan sebagai makanan ringan.

Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaannya dimakan sebagai makanan ringan di jamuan petang.

Kebiasaan otak-otak diperbuat daripada isi ikan laut. Bagi ikan air tawar yang sesuai untuk dibuat otak-otak ialah ikan tilapia merah, patin dan keli. Otak-otak yang dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah perlu dibakar di atas dapur arang atau dapur biasa. Ia lebih enak dimakan ketika masih panas.

Satar pula adalah sejenis makanan ringan yang diproses dari isi ikan. Ianya popular di negeri Pantai Timur Semenanjung.

Kebiasaannya, satar diproses dengan menggunakan isi ikan selar kuning, kerisi, gelama dan tenggiri.




No comments:

Post a Comment